Recensies

23 berichten op 2 pagina's
Don Evers
01-06-20 15:23:40
Het boek van Paul laat zich makkelijk lezen omdat hij geen onnodige omschrijvingen nodig heeft om zijn gevoel en gedachten neer te zetten. Het leest als een verhalend dagboek waarin hij kort en bondig zijn belevenissen vertelt. Zoals hij zelf ook aangeeft is iedere dag, ontmoeting en streek telkens een andere belevenis die hem aan het denken zet en waaraan hij betekenissen geeft. Hij reflecteert telkens op situaties en stelt zichzelf vragen over het leven. De kritische kijk op ons westers bestaan is mooi en direct omschreven.
Hij maakt het in het begin al boeiend omdat hij de lezer nieuwsgierig maakt over hoe de cirkel uiteindelijk rond zal worden gemaakt.
Mooi persoonlijk en openhartig geschreven over zijn zoektocht naar zijn eigen ik. Ik leg de link met Nietzsche: “Je moet degene worden die je bent”. Paulum: bedankt voor de tijd die ik met je verhaal mocht beleven.
Roel Van Der Poort
31-05-20 14:51:03
MOOI, INTRIGEREND EN PERSOONLIJK BOEK VAN PAUL EDLINGER
Bij toeval kwam ik Paul Edlinger tegen, bij een wederzijdse vriend (die ook zo vriendelijk was dit boek voor mij te bestellen). Ik was midden in het nieuwe boek van mijn favoriete Schrijver Pascal Mercier (Het gewicht van de woorden) maar kon de verleiding toch niet weerstaan dit boek 'als elke stap telt' eerst te lezen. Een goede keus. Ik heb er van genoten.

Het is een fantastische ervaring om Pelgrim te zijn. Los te komen van alles in Nederland en in grote lijnen 'enkel te zijn en te lopen'. Ik heb zelf de Camino Frances gelopen en de Camino Portuges alsook het laatste stuk van Santiago de Compostella naar Finestere. Mag mezelf toch wel als 'ervaringsexpert' positioneren.

Het is een mooi boek om te lezen (en indirect het camino gevoel her te beleven). De fysieke en mentale uitdaging van de tocht zijn fraai neergepend. Ook de beschrijvingen van het landschap zijn bloemrijk verwoord. Meerdere malen denk je als lezer: 'ik wil daar ook lopen en zien wat Paul ook gezien heeft'.

Paul Edlinger weet een goede balans te vinden tussen het beschijven van de Pelgrimstocht en zijn levensbespiegelingen. Het is persoonlijk, het graaft best diep maar vervalt toch niet in eenvoudig sentiment.

Het is waar wat Paul schrijft dat terug in Nederland de waan van de dag vaak snel weer de overhand krijgt. In zekere zin is dit boek ook een reminder om de lessen van de camino niet te vergeten.

Het boek lijkt in weinig op het boek van Paulo Coelho (De pelgrimstocht naar Santiago). Edlinger schrijft veel aardser. Beide genres zijn mooi.

Als je dit boek leest zal je overwegen om deze tocht ook te gaan lopen (opnieuw). Het is een life changing ervaring en dit boek is prima om je zelf voor te bereiden.

Tot slot: Ik hield van het gedicht dat Paul heeft opgenomen in zijn boek: Het is wat het is zegt de liefd/ Het is belachelijk zegt de trots/ Het is lichtzinning zegt de voorzichtigheid/ Het is onmogelijk zegt de ervaring/ Het is wat is zegt de liefde
Gert vd Palen
23-05-20 20:25:43
Geweldig mooi geschreven; direct uit het hart.
Inspirerend en denk dat veel mensen hierna op pad gaan.
Tonen: 5  10   20